top of page

COMUSITÀRIA

​

Plataforma pel Desenvolupament Cultural Comunitari impulsada per Noemí Rubio (Llicenciada en Història de l’Art) i Laia Serra (Màster Oficial en Gestió Cultural). Ambdues són titulades superior en Pedagogia de l'Instrument per l'Escola Superior de Música de Catalunya i postgraduades en Desenvolupament Cultural Comunitari per la Universitat Autònoma de Barcelona.

​

Des de la convicció que les polítiques culturals i educatives deuen vincular-se a la realitat i necessitats del seu context, dediquen la seva tasca a articular projectes artístics singulars en l'àmbit públic i privat, assessorar institucions culturals i del Tercer Sector, així com investigar i fer formació en universitats de tot el territori espanyol, per l’Administració Pública i altres organitzacions.


comusitaria.wix.com/comusitaria







PERIPLUS

​

Projecte que investiga, documenta i promou les pràctiques artístiques contemporànies en diversos entorns culturals i contextos socials on l'art (posant èmfasi en la música i la dansa) és l’element de construcció comunitària.

​

L’objectiu d’aquesta iniciativa és divulgar el coneixement en matèria d’art, educació i societat, analitzant de forma crítica les sinèrgies que neixen de les connexions entre aquests tres àmbits.
 

Es contribuirà a la construcció d’una mirada crítica al Desenvolupament Cultural Comunitari partint de la investigació-acció en projectes que tenen com a eix la pràctica artística col·laborativa i compromesa amb la realitat. Per comptar amb una visió diàfana d’aquestes pràctiques, Comusitària realitzarà una ruta a catorze països en cinc continents d’on s’obtindran tres productes complementaris:







Al llarg del trajecte en els diferents continents hi haurà una presa de contacte amb les universitats estatals per tal de constituir un grup de recerca internacional que giri entorn de les pràctiques artístiques comunitàries.


El grup motor d'aquest futur I+D s'hostatja a la Universitat Ramon Llull de Barcelona amb el nom Art, Espai Públic i Transformació Social sota la cobertura del grup INQUAS i compta amb persones expertes del camp de l’educació social, de l’art comunitari i de la gestió cultural.


Paral·lelament es realitzarà un estudi exhaustiu dels projectes visitats que tindrà com a resultat un doctorat entorn el Desenvolupament Cultural Comunitari. En aquest anàlisi es tindrà en compte la relació del projecte amb el territori i els seus agents (gestió), les metodologies (processos i resultats artístics) i les noves tendències de pensament.

Amb el propòsit de fer extensible el projecte a totes les persones interessades i aquelles que el promouen, es comptarà amb una plataforma digital en la qual es farà difusió dels estudis de casos i altres qüestions relacionades que vagin sorgint al llarg del periple.


Així mateix, la web servirà de producte altaveu i d'aparador dels artistes participants en l'edició del documental.


Per altra banda es publicaran periòdicament articles en revistes especialitzades. A més, es vol comptar amb un material imprès que mostri el coneixement adquirit de la recerca.















Es realitzarà una pel·lícula col·lectiva comissariada per un grup d'experts sota el paraigües del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i el suport de  la Fàbrica de creació Fabra i Coats de Barcelona. A més, s'establiran llaços de col·laboració amb altres museus i equipaments culturals d'àmbit internacional. 


Un conjunt d'artistes audiovisuals locals realitzaran una peça documental d'alguns dels projectes seleccionats en qualitat de residència.


El documental serà coordinat i post-produït per Polacos Film CollectiveDavid Gutiérrez Camps. El resultat es mostrarà en format expositiu i es projectarà en diferents festivals i circuits artístics de referència.









RECERCA                     COMUNICACIÓ               CREACIÓ

​TIPOLOGIA DE PROJECTES

Ens aproximarem a iniciatives que responguin a paràmetres comuns i que ens acostin a les arts comunitàries. Els projectes tindran les arts escèniques com a element vertebrador preferentment, prioritzant projectes artístics que atenguin a qüestions socials. També es valorarà que els projectes observats mostrin interès per la interdisciplinarietat. L’anàlisi focalitzarà la seva atenció en projectes que tinguin una forta presència al territori (xarxes de col·laboració amb agents artístics, socials i educatius), amb metodologies participatives innovadores i es pararà atenció als processos i resultats artístics que se’n derivin.




VALOR AFEGIT DE LA RECERCA


PERIPLUS vol connectar amb universitats de tot el món que treballin entorn al Desenvolupament Cultural Comunitari per crear una xarxa internacional, establir futures col·laboracions i crear un I+D de projecció exterior. Es volen conèixer programes de màsters i postgraus que atenguin aquest àmbit per aprofundir en el coneixement de la formació especialitzada. També es contactarà amb professionals i equips de recerca existents per treballar conjuntament al llarg de la ruta.

Es comptarà amb la col·laboració d’un expert (Josep Maria aragay) que realitzarà una ruta paral·lela que complementarà la informació de la recerca i donarà una panoràmica encara més àmplia de l’estat de la qüestió.




REPERCUSSIÓ DE PERIPLUS

El projecte comptarà amb un marc de comunicació que explora el format digital i l’edició dels resultats en suport imprès. També té previst publicar periòdicament articles en revistes especialitzades. D’aquesta manera PERIPLUS incidirà en diferents àmbits, des de l’acadèmic fins el més divulgatiu. La voluntat de Comusitària és obrir les portes de l’art comunitari al major nombre de persones possible, contribuint així a la sensibilització i difusió d’aquest.

Més enllà de recollir les pràctiques internacionals, es retornarà l’experiència i coneixement del pensament i acció del Desenvolupament Cultural Comunitari des de la perspectiva catalana en format de ponències, xerrades i tallers durant la ruta (destinacions de l’itinerari) i una vegada finalitzada (Catalunya i la resta de l’Estat).




GRAU D'INNOVACIÓ

La singularitat del projecte rau en la producció col·laborativa d’un documental que oferirà la mirada independent de diferents artistes internacionals. Actualment no es troba una filmació que respongui a aquestes característiques: peces artístiques d’autor que contribuiran a fomentar el debat crític sobre el Desenvolupament Cultural Comunitari. El documental descriurà el panorama mundial del paper de les arts en la construcció de la societat contemporània en múltiples contextos culturals.
​
Finalment el producte es mostrarà en diferents circuits artístics i festivals de cinema documental tan al nostre territori, a la resta d’Europa com als països visitats.


​



bottom of page